Branko Miljus Art

Energija snova

Prica o Branku Miljusu, CD izdanje Multimedije

Murali po beogradskim fasadama, mozaici, grafike, enterijeri…oslikani prepoznatljivim „majstorskim“ pismom Branka miljusa, sabrani su u iscrpnoj monografiji o zivotu i delu ovog istaknutog stvaraoca, danas redovnog profesora FLU u Beogradu.

Ova prezentacija Miljusevog opusa spada u najuspelije poduhvate pomenurte kuce )uz CD o Voji Stanicu) pa i sire. Obilje gradje vise je nego dovoljno za susret sa jednim izuzetnim linkovnim i grafickim opusom, a zahvaljujuci “pakovanju“, njeno citanje je nenametljivo i privlacno.

Mozda bi diskretna vizuelna podloga u kombinaciji s adelima nekog autora delovala mrtvo i dosadno, ali Miljusevi crtezi i grafike svojim beskonacnim arabeskama i egzoticnim ornamentima, zivim koloritom govore sami za sebe.

Dinamika tih crteza ili kako bi kriticari rekli kinevizuelnost kao da nam namece i ritam kliktanja. Brzim i ubrzanim prelaskom sa slike na sliku pojacava se njihova dramaticnost i expresivnost. Takva interaktivna igra narocito je primamljiva tamo gde umetnik varira svoje opsesivne forme.