Dizajn saveti – Dizajn za print

1. Istaknite se, izadjite iz gomile

Prosecnom kupcu vecina stripova izgleda potpuno isto: isti format, slicno tretirana tipografija, boje, i sve drugo…Dizajner Tom Muller koji radi Even Horizon comics odlucio se za „design-led“ stil, svremena tipografija, jasne primarne boje, i inovativan layout koji cini da ovi stripovi strce, istaknuti izvan gomile drugih.

Dizajn plakata za film

Dizajner Tom Muller dizajn plakata za film

2. Rad sa strogo ogranicenim formatom, i budzetom

Graficka Novela Worry Doll je trebala biti cisto crno bela knjiga stampana u lanscape DIN a4 formatu sa jednom spot bojom koja je bila predvidjena za omot. Dizajner je radio u okviru ogranicenja tako sto je dizajnirao lejaut koji pokriva vecu povrsinu, sa bold, namenski pravljenim logotipom za omot, i odabrao je jednu, cvenu boju za efektnu naslovnicu.

Graficka Novela Worry Doll

Graficka Novela Worry Doll

3. Alpha kanali daju vam vecu fleksibilnost u radu

Alfa kanali vam omogucuju da vece povrsine boje menjate brzo, intervenisete na njima i menjate boje.

4. Vise ili manje

Ponekad manje znaci bolje. Izabrati jednu boju (sivu) naprimer i voditi racuna o tipu stampe.

5. Od pocetka do kraja

Print je taktilan medij, konacni prozvod se moze dodirnuti, drzati u rukama, i sasvim je u redu iskoristiti to, i to koriscenjem embossing/debossing mogucnosti, specijalnih boja, posebnih tehnika stampe. Dobro izabrana tehnika dorade moze biti vazna kao i sam dizajn.

6. Vektori i Bitmape

Tehnike stampe su toliko sofisticirane danas da ne morate da se osecate uskracenim u izvedbi dizajn ideja kao sto je to nekada bilo.

7. Kome je potreban papir kada mozete da stampate na majci/tekstilu.