Uticaj Instant Stranica na SEO

Povećavanje brzine učitavanja stranica nije ništa novo za one koji su pratili Google vesti tokom poslednjih par godina. Greg Haberman je u skorije vreme rekapitulisao Google-ovu opsesiju brzinom u: “ Nova alatka za optimizovanje brzine stranice: Google-ova brzina stranice onlajn“. Pored obezbeđivanja da se vaš web sajt učitava brzo, ne izgleda kao da će Instant Pages biti od važnosti u vašim Google -friendly SEO strategijama.

“ Pretraživački saobraćaj biće meren u Webmaster Tools-u kao i pre te alatke, sa jedinim rezultatima koje će gledati posete korisnika,“  primećuje Ziga Mahkovec na Google Webmaster Central Blog-u. 


Google kaže da će većina web sajtova raditi kako treba  kada budu prebačeni u Chrome, ali takođe primećuje da „aktiviranje prebacivanja  pogrešnog sajta može voditi da se link na koji je korisnik kliknuo učitava sporije.“ Ali tu su dobre vesti: Google je „prilično precizan“ u predviđanju kada da prebaci. Čekaj, to su dobre vesti?

Dakle, u pokušaju da ubrza web preloadovanjem jednog sajta po pretrazi, Google može isto tako da uspori veliki deo brzine učitavanja sajtova, u isto vreme.Sjajne vesti za sajtove koji nisu rangirani kao broj jedan, a?
Za testiranje vaših stranica,Google nudi stranicu-uzorak

Uticaj Instant Pages-a na PPC
Za oglašivače, Google kaže da ovo neće ubrzati vreme učitavanja stranice ukoliko korisnik klikuje na neki od oglasa. Međutim, Google je ukazao na to da oni mogu proširiti platformu na PPC kasnije.
Da li ovo može značiti više (potencijalnog) uspeha za oglašivače?
„Ukoliko ste odsutni 15 minuta od početka pretrage, korisnici će tražiti sve više“, rekao je Amit Singhal sa Google-a na Google-ovoj „Inside Search event“ juče. „Ubrzavajući stvari ovoliko je sjajno za korisnike, i sjajno za Google- klasična dobitnička pozicija.“

Konačno Razmatranje

Ako je Google tako samouveren da ćete biti usluženi sa sajta koji će oni pre-renderovati, a takođe, ako je Google tako pouzdan u kvalitet (ili „relevantnost“) svojih rezultata pretrage, zašto im trebaju korisnici da  b l o k i r a j u  sajtove? Zašto im trebaju korisnici da rangiraju sajtove sa Google +1?
Sa oglasima na Schema-i, i „authorship markup“, počinje da bude jasno da, kao što je juče zaključio Barry Adams, sve više i više radimo Google-ov posao za njih.Možda optužbe koje se odnose na Google-ovu tehnologiju-da brzo postaje zastarela- nisu daleko od istine.