Posle Google Pingvina, Travel sajtovi moraju da promene strategiju Internet Marketing Strategiju

Google-ov apdejt algoritma pod nazivom Pingvin uticao je na mnoge sajtove specijalizovane za kategoriju putovanja. Šta je to što je zajedničko za sve ove sajtove? To je SEO strategija u najvećoj meri zasnovana na suviše sličnim link profilima sa većinom dolazećih linkova sa sajtova niskog kvaliteta i sa prekomerno optimizovanim anchor tekstom.
Kao posledica toga mnogi sajtovi su izgubili pozicije koje su imali i sigurno neće povratiti nekadašnji organski saobraćaj i rang pozicije sve dok ne izvrše odeđeno čišćenje i stvore novu marketing strategiju.
Fokus za turističke sajtove bi trebalo da bude to kako kreirati i implementirati sveobuhvatnuinbound marketing strategiju, da bi se ne samo oporavili od algoritma nego da bi ga na neki način i izbegli.
Kada je reč o putovanjima, stranicama sa rezultatima pretrage (the search engine results pages iliSERP-ovi) za ključne reči visokog volumena dominiraju veliki brendovi kao što su Expedia, Kayak, Piceline. Manji turistički sajtovi su osigurali svoje pozicije na SERP-ovima pomoću istoimenog naziva domena, sistemima građenja linkova koji su sada zastareli ili zauzimanjem ekstremno malih niša.
Drugi sajtovi su zaobišli SERP-ove u potpunosti tako što su se odlučili  na 100 postotno plaćanje po kliku (PPC) i modele građenja uspešnog poslovanja koristeći ovaj pristup. Tako da organske posete i rangiranje nisu njihov prioritet.
Međutim, što više igrača s dubokim džepovima i ogromnim resursima ulazi u online turistički prostor, pojačana konkurencija značajno utiče na PPC model poslovanja. Tokom tri godine, na osnovu podataka nekih od naših PPC partnera, primetno je povećanje prosečne cene po kliku i prosečne pozicije oglasa za čak 40%. Kao rezultat toga margine su preuske, a trend ne pokazuje nikakve naznake promena.
Većina putničkih filijala nemaju nikakav plan za nepredviđene situacije kao npr. za dan kad njihovPPC model neće više biti profitabilan. Da ne pominjemo plan za unapređivanje poslovanja izvan onoga što PPC može da uradi sam. Sasvim je sigurno to da neki sajtovi implementiraju neke od osnovnih SEO tehnika, ali mali broj njih razmišlja o potpunijem pristupu kada je reč o marketingu njihovog sajta.
Online marketing više ne uključuje samo PPC ili SEO, posle Pingvin i Panda apdejta potrebno je da sajt bude mnogo više od toga. Uspešni turistički sajtovi će na online marketing gledati kao na holistički napor da se objedini što je moguće više oblasti inbound marketinga: SEO, sadržaj, društvene mreže, konverzija i korisničko iskustvo su samo neke od mnogih.
SEO. Neće nestati, ali brzo se menja. Što pre shvatimo da stari trikovi više ne rade, to ćemo pre usredsrediti svoje resurse na drugačiji SEO pristup.
Građenje brenda. Ovo je nephodno za uspeh. Šta je to jedinstveno što vaš sajt nudi? Zašto bi se neko posetom vašem sajtu odlučio za baš vaš brend pored mora većih i poznatijih brendova? Strategijski inbound marketing će stvoriti snažan identitet brenda, više poverenja od strane kupaca a sistem građenja linkova će biti prirodan proces i u skladu s novim pravilima Pingvin apdejta.
Sadržaj. On će upotpuniti celokupnu strategiju, pa bilo da su to blogovi, video ili drugi sadržaji, on je ono što daje vrednost sajtu i vaš sajt razlikuje od drugih. Kreiranje takvih sadržaja će sigurno biti interesantno za vašeg klijenta i zato: ne plašite se da budete interesantni.
Optimizujte konverziju, povećajte šanse da ostvarite transakciju.
Društvene mreže će svakako pomoći da se bolje rangirate u rezultatima, deljenje sadržaja putem drušvenih mreža je svakako postalo ekstremno važno, koristite ih za interakciju s postojećom bazom klijenata.
Iako je većina turističkih filijala zabrinuta za to kako će se stvari odvijati u budućnosti, na Pingvinov apdejt bi trebalo gledati kao na priliku da se preispitaju marketinške strategije kojima se rukovodimo. Oni koji shvate kuda online marketing vodi će otići daleko ispred svoje konkurencije.