Kako koristiti drustvene medije – (Twitter, Google Plus, YouTube FaceBook, Tumblr, Pinterest, Instagram…) u smislu Web marketing strategije

Odnosi sa zaposlenima – u svetlu koriscenja drustvenih medija

Svaki zaposleni u vašoj kompaniji se tretira i kao PR predstavnik vašeg biznisa, sviđalo se to vama (ili njemu) ili ne. Sada kada je društveno umrežavanje postalo tako popularno i utiče na sklapanje posla, mnogi ljudi su prisutni na sajtovima društvenih medija. Oni tweet-uju sa svojih ličnih Twitter naloga, stvaraju lične blogove, učestvuju na Fejsbuku, imaju profil na Linkedin-u i imaju privatne YouTube kanale. Dok ovo može izgledati zastrašujuće nekim poslovnim glavešinama, realnost je da vaši zaposleni učestvuju u društvenim medijima, i veoma je teško kontrolisati šta govore.

Dok preduzeća mogu biti zadovoljna sa blokiranjem pristupa sajtovima na društvenim medijima u kancelariji, ili odrediti striktna pravila kako zaposleni treba da se ponašaju na tim sajtovima, naša preporuka je opušteniji pristup. Najveći strah koji preduzeće ima koji se tiče učešća svojih zaposlenih u društvenim medijima je da će ovi uraditi ili kazati nešto što može lažno prikazati kompaniju, ili pak naneti štetu imidžu i ugledu firme. Iako ovo predstavlja osnovanu zabrinutost, mi u verujemo da većina tih strahova može nestati ukoliko jednostavno činite vaše zaposlene srećnim i omogućite dobre odnose na poslu. Srećni zaposleni vrede kao pozitivni PR. Srećom, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi da ovo olakšate koristeći socijalne medije:

Internalni wiki: internalni wiki je sjajan priključak za unutrašnju komunikaciju i saradnju u okviru same kompanije. Koristite wiki kao pomoć pri komunikaciji u vezi sa novim idejama unutar kompanije, a takođe i za dobijanje feedbacka od zaposlenih, ili da okupite ljude da organizuju piknik u aranžmanu firme, ili pak grupnu aktivnost koja će podići moral!

Instant slanje korporativnih poruka: omogućite komunikaciju među zaposlenima i odeljenjima koristeći sistem instant slanja korporativnih poruka kao Spark.

Jasnost: biti jasan je ključno za zadržavanje poverenja među vašim zaposlenima. Koristite e-mail ili vaš interni wiki za diskusiju o stvarima koje se tiču kompanije ili da saopštite promene i objave. Držanje zaposlenih u mraku po pitanju glavnih stvari će sigurno stvoriti nesrećne radnike.

Bez (ili sa malo) pravila o društvenim medijima: Niko ne želi da mu se govori šta da radi , pogotovo ako to uključuje njegov lični život. Ne možete naređivati vašim zaposlenima kako da participiraju u društvenim medijima u vreme kad ne rade; stvaranje nezadovoljnih zaposlenih koristeći striktnu politiku društvenih medija će samo doliti ulje na vatru i stvoriti nezadovoljne radnike. Ako želite da inicirate politiku društvenih medija, držite je jednostavnom i koristite je kao podsetnik za zaposlene da budu diskretni prilikom korišćenja socijalnih medija. Vaši zaposleni bi trebali da imaju dovoljno zdravog razuma da ne objavljuju poverljive informacije na Fejsbuku, ali ponekad i podsećanje ne škodi.

Zapamtite, za prisustvo preduzeća u društvenim medijima d o m e t  je ključ. Svaka osoba koju vaša kompanija zaposli ima svoje sopstvane društvene mreže, i u skladu s tim, svoj sopstveni domet. Osposobljavanje srećnih zaposlenih da šire poruku vaše kompanije, njene proizvode, njenu misiju na pozitivan način, je sjajan put da se dođe do većeg broja potencijalnih mušterija.