SEO: Kako biti prvi na Google? Ili bolje…

SEO optimizacija: Kako uraditi sam (SEO DIY)

SEO optimizacija – Kako uraditi sam?

Važno je nikada ne odstupiti od pravila koje vam zadaje Google. Morate imati sajt koji je i dovoljno kvalitetan (a tu princip uradi sam  teško može pomoći)  i koji istovremeno ispunjava sve web standarde.

Ukoliko se spremate da sami radite SEO i web marketing kampanju za svoj web sajt spremite se i za to da odvojite dosta vremena radeći, prateći, analizirajuci sve ono što se dešava sa vašim sajtom na uzburkanom Google-ovom moru rezultata. Imajte u vidu da mnogi danas imaju sličnu ideju kao i vi, i uložili su nešto ili znatno više sredstava od vas u plaćene oglase ili u organsku SEO optimizaciju.

Zato borba neće biti laka niti jednostavna. Ono što morate imati na umu je i to kako opstati u rezultatima, onog trenutka kada se već budete tamo našli. Često se dešava da se svaki korak unapred slavi na početku, a zatim i prihvati kao nešto krajnje normalno i uspeh izgleda izvesno, ali mali pad (pa makar i privremeni) ponekad pokoleba one koji su bili čvrsto rešeni da „pobede“.

Pobeda u ovoj igri nije nešto uvek opipljivo, i zavisi od toga kakve ste ciljeve sebi postavili na početku. Ako ste se spemili da pobedite za pogrešne ključne reči, biće to nedovoljna pobeda za vas.

Ukoliko ste agresivno radili, pa negde možda i preforsirali u optimizovanju i marketingu, rizikujete mnogo da budete hladno zaustavljeni i prekontrolisani od Google-ove „saobraćajne policije“ a odmah potom i adekvatno kažnjeni.

Šta god da ste smislili, ako ste se odlučili na poštovanje pravila, nećete pogrešiti, samo je potrebno naoružati se (beskrajnim) strpljenjem i učiti u hodu. Prihvatajte i progres i (privremeni) poraz sa istom lakoćom, ili sebi unajmite SEO Experta koji ima odgovarajuće iskustvo u ovoj oblasti, paiskoristite (maltretirajte) njega.