Uloga profesionalca za odnose s javnošću (PR) jeste da pomogne organizaciji (proizvodu, brendu, cilju, osobi) u njihovim odnosima s javnošću. PR agencije mogu se često specijalizovati u zavisnosti od „publike“ sa kojom organizacija uspostavlja odnose; bilo da je to investitor  (odnosi s investitorima), drugo preduzeće, unutrašnji ulagači, potrošač, vlada- lista je beskrajna.
Tradicionalno, glavni put do najšire (relevantne) publike su mediji; novinsko izdanje je samo jedan metod povezivanja poruke organizacije sa piscima i ljudima koji objavljuju u tim medijima. Danas, putevi do publike su mnogo širi i uključuju društvene medije, netradicionalne medije (kao što su blogovi), mobilne telefone, web sajt same organizacije, biltene–ponovo, lista je beskrajna.
Zvuči poznato?
Kao SEO, vaš zadatak je takođe da dostavljate sadržaj i poruku publici te organizacije, i da povećavate tu relevantnu publiku gde je pretraga posrednik za otkriće. Vaši ciljevi i uspešna merenja mogu se razlikovati od PR profesionalca; međutim postoji često (i sve češće) poklapanje u samom metodu u velikom stepenu.
Saznajući više o PR agenciji vašeg klijenta, kako oni rade, i šta rade, pomoćiće obema stranama da dođu do uspeha, brže i sa boljim rezultatima.
Evo devet načina za zajednički rad sa PR agencijom vašeg klijenta da bi se pomoglo da se nađu zajednički ciljevi.
1. Ponudite SEO trening
Baš kao što mnogi koji nisu PRovi  veruju da svi PR profesionalci samo pišu i distribuiraju štampana izdanja, mnogi koji ne rade SEO smatraju da je sve što mi radimo spamovanje weba sa krajnje besmislenim sadržajem nabijenim „ključnim rečima“.
Osmislite jedan uvodni trening kurs za PR akaunt administratore i menadžere koji će dati dovoljno uvida u tri glavne SEO oblasti (tehničku, na strani, i off-sajt marketing, uključujući distribuciju sadržaja i izgradnju linkova).

Ukoliko PR agencija želi da vam kao reciprocitet ponudi početni PR nivo treninga, iskoristite priliku. Svaka strana će nesumnjivo dobiti veće razumevanje, i priznanje za rad one druge, konačno grabeći prilike za kolaboraciju.
2. Učite jedni od drugih
Dozvolite svakoj kompaniji da se prezentuje drugoj na poslu od dana do dana u SEO-u/PR-u, koristeći ilustrovane studije slučaja.
Jedan od najboljih načina da se uči je na praktičnom primeru i iskustvu. Podelite neke od projekata koje ste imali sa klijentima zajedno, da biste pomogli da se učvrsti postojeće teorijsko znanje, stavljajući ga u stvaran poslovni kontekst.
3.Odredite ciljeve klijenata

Angažujte PR agenciju da napravi rezime o konkretnim ciljevima klijenata i rasporedu aktivnosti. Jednom kada ste stekli radno iskustvo o aktivnostima i sposobnostima PR agencije vašeg klijenta, angažujte je da radi na mesečnoj ili tromesečnoj bazi, na ciljevima za vašeg zajedničkog klijenta, i rasporedu aktivnosti koji će biti planiran kao put do tih ciljeva.
Shvatićete da, s vremena na vreme, mnoge aktivnosti mogu služiti dvostrukom cilju. Ukoliko se planira objava, mogu li vam oni obezbediti štampano izdanje za distribuciju? Možete li doprineti sadržaju da bi se obezbedio input za ključne reči i željene linkove?

4. Uspostavite sign-off pravila
Ukoliko izbacujete štampano izdanje svaki put kada vaš klijent napravi novi proizvod, u redu, tu će biti dodatnog sadržaja i osrednjih linkova. Ali šta to govori o brendu vašeg klijenta?  Možda im nije toliko stalo ili nisu toliko zadovoljni da dopuste da i SEO i PR agencija imaju sign-off na stvaranju  takvog sadržaja.

S druge strane, ako je pozicioniranje brenda od važnosti, tada možete uspostaviti protokol ili sign-off proceduru sa PR agencijom.Možda će oni morati da napišu sva štampana izdanja, ili da poseduju sve medijske veze; u kom će slučaju neka vrlo jasna pravila i procedure morati da budu donešena, kombinovana sa gorepomenutim treningom, tako da možete obezbediti da se SEO uzima u obzir i da je uključen u aktivnosti koje „poseduje“ PR agencija.
5. Sarađujte na kompiliranju liste blogera
PR profesionalac može biti ekspert za veze, ali vi ste ekspert za pretragu. Identifikacija kvalitetnih blogera, sa publikom i uticajem, može povremeno biti teška za bilo koju stranu.
Uz to, vaša definicija kvalitetnog bloga će se verovatno malo razlikovati od definicije PR profesionalca.
Gledajte da, ako možete, sarađujete da biste kompilirali listu relevantnih blogera i blogova u sektoru vašeg klijenta, pošto ćete bez sumnje biti u stanju da identifikujete više od onoga što će biti ciljna grupa za PR-a, i ciljni linkovi za vas. Ukoliko želite da proširite vaše znanje po pitanju traženja ciljnih linkova koji pomažu da se identifikuju blogeri, onda pročitajte nešto od Gareta Frenča.

Google Pingvin apdejt

NASTAVAK – MARKETING STRATEGIJE

Hteli bi ste posao u internet marketingu (Beograd) -

pozovite: 064 17 00992 Beograd Srbija

U kom pravcu ide internet i marketing na internetu, koriscenje interneta u konstantnom porastu…

SOCIAL MEDIA (drustveni ili kako ih pogresno nekada zovu ; „socijalni“ mediji)

 

6. Rasporedi dešavanja i pozivi
Kao što je navedeno, PR ima dosta da radi oko uticaja na veze da bi preneo poruku kompanije. Ima li boljeg načina od susreta licem u lice?
Možete otkriti da PR agencija ima raspored dešavanja kao što su trgovačke prezentacije, lansiranje proizvoda, i zabave, seminari, sastanci ljudi sa mreže, brifinzi uz doručak, foto snimanja itd. Ako ste obavešteni o rasporedu dešavanja, tada možete učestvovati sugerišući poziv za uticajne blogere ( sa vašim identifikovanim kontaktima za ciljne linkove), sadržaj za dokument za aktivnost na sajtu, i društvene medije.
7. Oprezno kod lansiranja proizvoda
Vaš krijent treba da lansira novi proizvod, koji je totalno u tajnosti. Mali broj najuticajnijih i najrelevantnijih medija dobiće priliku da recenzira taj krajnje tajan novi proizvod. Organizovana je divna zabava, novi proizvod je s ponosom predstavljen, i puno se  pojavljuje na vestima sledećeg dana. Jedan problem: niko nije razmišljao o tome da informiše SEO agenciju, da bi strana sa proizvodom bila optimizovana i pojavila se na vreme da bude rangirana na prvom mestu!

Možda vaš klijent ima divan proizvod koji je PR agencija uspela dobro da prikaže na dodeli prestižnih nagrada. Znati to na početku, znači da možete dobiti nešto sadržaja pre samog dešavanja i početi sa uspostavljanjem mesta sa odgovarajućim uslovima.
Postoji toliko mogućnosti pre i posle lansiranja proizvoda. Imajući tu svest u vidu, kod postavljanja produkta, otvoriće se mnoštvo SEO mogućnosti…
8. Podelite vašu listu (izdavačkih sajtova) ciljnih linkova sa agencijom
Nemojte: davati PR profesionalcu listu slučajnih ciljnih linkova i moliti ga da zove po listi tražeći link. To bi bio najbrži način za PR profesionalca da izgubi profesionalni kredibilitet i novinarske veze.
Učinite: Obezbedite listu identifikovanih medijskih sajtova (tradicionalnih i blogova) i objasnite im da dobijanje pokrivenosti (sa linkom) u tim medijima, enormno pomaže SEO ciljevima. PR profesionalac može tada da definiše i pomogne da se osmisli sadržaj koji će biti vredan vesti, zanimljiv i relevantan, kada i kako može biti isplaniran. To je duga igra.
9. Odredite pogodne unutrašnje advokate da poseduju vezu između vaših agencija.
To neće biti lako. To će biti proces učenja i za SEO i za PR agenciju, i kao takav će zahtevati unutrašnje „branioce“ da pomognu širenje informacija od bilo koje strane unutra, i koji će posedovati saradnju između obe strane.