Marketing u Društvenim Medijima: Facebook vs. Twitter

Mala preduzeća imaju tendenciju da budu skeptična prema marketingu u društvenim medijima zbog ograničene mogućnosti da izmere ROI („return on investment“- isplativost investicije). Međutim, mudri vlasnici znaju da marketing vašeg preduzeća podrazumeva angažovanje oko vaših mušterija. Pošto 80% Amerikanaca mesečno koristi društvene medije, i pošto će potrošači verovatnije imati poverenja i kupovati od njima poznatog brenda, pametan biznismen (ili žena) odbacuje arhaična ROI očekivanja i okreće se sa entuzijazmom prema onlajn marketing alatki koja je besplatna.

Tweet Deck vas ostavlja u igri

Besplatan je ali takođe troši vreme- što znači da, dok ste vi na čelu vaše sopstvene kampanje, vlasnici malih preduzeća već su zauzeti oko milion stvari i nemaju vremena da se angažuju oko složenog programa rada. Kada se dođe do socijalnih giganata Facebook-a i Twittwer-a,mnogi vlasnici malih preduzeća su zbunjeni za šta da se odluče. Oni su svesni da ne mogu savladati oba, da i ne pominjemo angažovanje u oba.

Brzo rešenje bilo bi da se krene sa Tweet Deckom, onlajn aplikacijom koja vam omogućava da se bavite složenim Twitter, Facebook i Linkedin nalozima, sve u okviru jednog jednostavnog modula. Možete istovremeno koristiti Twitter ili Facebook za sve ili samo odabrane stranice, videti ko vam je uzvratio tweet ili vas pomenuo, lako učestvovati u diskusijama na Linkedin-u i još više od toga. Tweet Deck ima listu argumenata zašto ga treba koristiti i šta možete raditi s njim. Međutim, Tweet Deck je još uvek prilično ograničen  kada dođe do onlajn angažovanja sa korisnicima Facebook-a- što nas vraća nazad na našu početnu dilemu.

Facebook poziva više igrača

Dakle pitanje je, ukoliko imate vremena za jednu platformu, koju ćete iskoristiti?
Odgovor zavisi od toga kog je tipa vaše malo preduzeće. Ukoliko ste preduzeće koje već ima svoju klijentelu, onda otvorite nalog na Facebook-u i momentalno izdajte bilten pozivajući sve vaše mušterije da se povežu s vama na Facebook-u. Facebook je sjajna alatka za stvaranje piramide; možete koristiti bazu vaših korisnika da biste došli do njihovih prijatelja i porodica. Skorašnje promene na Facebook-u sada vam takođe dozvoljavaju da budete profil vašeg preduzeća i da direktno komunicirate sa vašim klijentom na Facebook-u, ostavljate postove i tražite prijatelje. Ovaj skorašnji skok napred apdejtovao je Facebook-ov status sa bitnog na vitalni.

Twitter je način

S druge strane, Twitter je sjajan način da se angažujete oko mnogo šire publike bez potrebe da stvarate hijerarhiju piramide da biste došli do sledbenika i zadržali ih. Kroz Twitter-ovih 140 karaktera, prisiljeni ste da vašu poruku učinite kratkom i dopadljivom, dok uz to koristite sve odlične Twitter-ove alatke i strategije da ostanete bitni i dobijate sledbenike. Koristeći hash tagove i obilje Twitter-ovih aplikacija omogućuje vam da pretvorite seriju od 140 tweet-ova u formulu koja vam može doneti veću primećenost mnogo brže.

Društveni Mediji su odlični

Moja sugestija je da koristite i Facebook i Twitter. Naravno, ukoliko nemate vremena, procenite koja platforma odgovara vašem tipu preduzeća, prema prednostima i manama svake platforme.  Ili, izaberite platformu u društvenim medijima koja će najviše doprineti uspehu vašeg preduzeća i isplanirajte ciljnu kampanju.Nakon otprilike 3-6, počnite da koristite i drugu platformu- u najvećem broju slučajeva, vlasnici malih preduzeća zaključuju da društveni mediji nisu zastrašujući, što su oni mislili isprva; poznavanje društvenih medija i njihovih različitih opcija učinilo je njihov rad mnogo prijatnijim.

Kao i sa bilo kojom kampanjom, planiranje je ključno. U društvenim medijima, dobar plan traži strpljenje i doslednost. Preporučujem  minimum tri meseca kampanje koja se odvija na vašoj izabranoj platformi iz dana u dan da bi se  konstantno nastavilo sa propagiranjem. Deset minuta dnevno, šest puta na dan je siguran ulog  za zauzetog vlasnika malog preduzeća koji je raspoložen da uskoči na voz društvenih medija ali nema dovoljno slobodnog vremena.