Zašto ugledne SEO firme ne obećavaju garantovano rangiranje na pretraživačima

Dobio sam e-mail sa interesantnim pitanjem- zbog čega najbolje kompanije koje obezbeđuju SEO konsalting i razvojne usluge gotovo nikad ne daju garancije (i zašto to nikad ne koriste kao marketing taktiku).
U prilogu je pet solidnih razloga koji primoravaju SEO kompanije da se klone bilo kakvih „garancija“ po pitanju rangiranja na pretraživačima.

Razlog broj 1: SEO optimizacija i davanje Garancija rezultata imaju užasnu istoriju
Od 1996 do danas, SEO prevaranti koriste „garantovano rangiranje i saobraćaj“ kao ljigavu frazu da namami lakoverne kupce, sa previše „dobrim da bi billi istinitim“ obećanjima. Ovo je bacilo senku na čitavu industriju i odbila čak i preduzeća koja bi mogla uzeti u obzir korišćenje „garancije“.

Pogledajte samo neke od sumnjivih poruka korišćenih od strane tzv. SEO kompanija koje upotrebljavaju ovaj termin:
(citat) „Naš SEO softver donosi donosi link popularnost i web sajt alatke za optimizaciju da vam pomognu u postizanju garantovanog rangiranja. Evo šta najbolji softver za pretraživačku optimizaciju na Internetu može da ponudi:
• Link popularnost i alatke za razmenu linkova
• Softver za prijavljivanje web sajtova

Automatski softver za razmenu linkova i prijavu web sajtova? Ukoliko ste posvetili deset minuta naporu kako SEO funkcioniše , veoma ste svesni da ove ideje spadaju u deo taktike koja ne funkcioniše u poslednjih pet godina.
(izvor) 399$ godišnje -Garantovani brzi listinzi na DMOZ-u, Netscape-u, Google-u, MSN-u, AltaVista-i, LYCOS-u, FAST-u, ASK/Temoa-i i 100+drugih pretraživača i portala! Pratite vaš saobraćaj i zagarantujte višu poziciju!“
Ne samo da su listinzi i saobraćaj zagarantovani, već su zagarantovani brzo. To me podseća na Homer Sipsonovu izjavu nakon što je implant ponovo ubačen u njegov mozak: „Produžena garancija? Kako mogu da izgubim?“
(citat)
Garantujemo da ćemo vas zadržati na prvoj strani rezultata svakog meseca, u suprotnom ne plaćate za taj mesec.
Garantujemo optimizaciju vašeg web sajta do 100 različitih fraza sa ključnim rečima.
Garantujemo da ćemo obezbediti mesečne izveštaje koji dokumentuju sve o vašoim pozicijama na prvoj strani
Mnoge SEO kompanije koje još uvek garantuju rezultate su napravile pametan potezgarantovanja izvesnog broja ključnih reči koje oni sami odabiraju. Na taj način , oni izabiraju primarno nekompetitivne (lake za pozicioniranje) termine i imaju prilično veliku stopu uspeha. Da li ovakvo rangiranje ključnih reči obezbeđuje bilo kakav ozbiljan saobraćaj, to je druga stvar.
Zaključku se ne treba iznova vraćati. SEO ima svoj sopstveni, podmukli, stereotipni marketing tvrđenja, od kojih legitimni provajderi beže kao od kuge.
Razlog broj 2: Pretraživači izričito upozoravaju protiv njega
Ne ukazujem često na Google’s guidelines on search marketing, ali pošto se stranica rangira tako dobro za razne pretrage koje se odnose na SEO i one koji garantuju, to je praktično neizbežno ukoliko klijent sprovodi istraživanje o vašim ponudama. Ovo je rečenica koja može da se izdvoji:
Niko ne može da garantuje prvo mesto na Google-ovoj listi.
Čak iako je kontekst predstavljen na donekle različit način: „Čuvajte se SEO koji obećavaju garantovane rezultate, koji tvrde da imaju „posebnu vezu“ sa Google-om, ili…“, poruka se probija prilično jasno. Ukoliko su vaši potencijalni klijenti pročitali na Google-ovom web sajtu da su garancije lažne, oni će imati to predubeđenje dok proučavaju šta market može da im ponudi…
Razlog broj 3: Rezultati su inherentno nestabilni
Ukoliko ja izvršim pretragu za „SEO kompaniju“ ovde u Beogradu, a potom se odvezem 3 sata zapadno do Zagreba (ili 1 sata na sever do Novog Sada) i uradim istu pretragu, verovatno ću imati vrlo različit spisak rezultata; isto važi i ako se ulogujem na svoj Google nalog i dobijem lične rezultate ili naletim na različit datacentar tokom mog pretraživanja. Mnogi tragaoci su čak imali čudno iskustvo kucajući „refresh“ na pretragu i dobijali promenu rezultata ili njihovo pregrupisanje.
S obzirom da je priroda rangiranja nesklsdna, i činjenice da rangiranje na datoj poziciji na određenoj mašini u određenom vremenskom trenutku govori vrlo malo o budućnosti, ili čak sadašnjosti, nije čudno da se mudre SEO firme klone garancija…
Razlog broj 4: Rangiranje je slab pokazivač celokupnog rada
Rangiranje nije jednako saobraćaju. Dobra SEO kampanja treba da bude merena u porastu ostvarene (search) posete sajtu i (ukoliko ugovor takođe uključuje optimizaciju sajta za konverzije) koeficijenta po kome saobraćaj izvodi željene efekte na vašem sajtu. Postizanje dobrog rangiranja je (gotovo) uvek sredstvo za postizanje cilja a ne cilj sam po sebi (jedan izuzetak su PR kampanje za ugled menadžmenta – public relations kampanje).
Ukoliko vaše stranke zahtevaju rangiranje za buduće naraštaje ili za naduvavanje svog ega, oni nisu najbolje izabrane mušterije.

Oni klijenti koji imaju solidan model poslovanja svoje kompanije i odličan sadržaj ili usluge da ga podupru, žele kvalifikovane, zainteresovane posetioce koji dolaze sa Google pretraživača jer su izrazili želju koju web sajt može da ispuni.

Da – pozicija br.1 će vam doneti više saobraćaja od bilo kog drugog stanja u rezultataima pretrage, ali mnoge kampanje koje smo videli, čak i neke na kojima smo radili, su bile sabotirane opsesijom lošeg rangiranja.
Merenje treba uvek da bude saobraćaj - povećanje saobraćaja na sajtu (poseta koje su dosle preko pretraživača) pokazuje da SEO radi svoj posao.

Inistiranje da rangiranje nekoliko glavnih fraza treba da bude prioritet nad ukupnim saobraćajem znači da sa ciljevima nešto nije u redu.

Optimizacija sajta za Google

SEO profesionalac agencija total dizajn

Razlog broj 5: Davanje garancija o nečemu što ne možete kontrolisati donosi inherentne etičke probleme
Političari stalno padaju u zamku davanja obećanja koja ne mogu da ispune. (Hleb ima bude 3 dinara kada ja dodjem na vlast!)

Na sreću, pošto oni izneveravaju ljude od početaka vlasti, postavili smo kriterijume prilično nisko. Ovo,međutim, nije istina u svetu biznisa. Ukoliko FedEx obeća da će isporučiti paket sutra, to je garancija koju oni mogu da daju, jer oni kontrolišu sredstva isporuke. S druge strane, ukoliko fotograf obećada će sve vaše slike ispasti sjajno, to je neodgovorno – šta ukoliko odlučite da okrenete vašu kameru ka necemu sto nije tako atraktivno?


Isti ovaj princip primenjiv je na SEO
.
Ono što pretraživačke kompanije mogu i treba da garantuju je da će one obezbediti najbolji mogući savet da pomognu da vaš sajt zadobije više saobraćaja. One mogu čak garantovati, nakon pregledanja vašeg sajta, da će povećati vaš pretraživački saobraćaj za najmanje 10, 20, 30 % ili više (radili smo to u prošlosti, u najmanju ruku verbalno, kada smo videli sajtove koji imaju neverovatan potencijal i ekstremno loš SEO). Ali, SEO-i ne mogu da kontrolišu rezultate pretrage na način na koji FedEx može da kontroliše prevoz pošiljki ili onako kako Coca Cola može da garantuje ukus svog pića. Samo pretraživači su odgovorni za načine rangiranja.
Po mom ličnom mišljenju je da postoji trenutak kada bih bio voljan da rizikujem veliku količinu novca za činjenicu da možemo dobiti odgovarajuće rangiranje za datu ključnu reč. Međutim, to nije isto kao i garancija. Garancija je obećanje- bazični ugovor koji nužno stvara pretpostavku izvesnosti od strane isporučioca primaocu. Svaki put kada varate na tom polju, i dajete obećanje izvan vaše sfere direktne kontrole, hodate po močvarnom etičkom i biznis tlu.

________________________________________
Zahvaljujući ovome, izbegavam čak da koristim reč „garancija“ po pitanju našeg konsalting biznisa.U stvarnosti, mi garantujemo da će klijenti biti zadovoljni s našim rezultatima rada ( i za sada, u najmanju ruku, mi smo ispunili naša obećanja), mi garantujemo da će, ukoliko oni primene naše preporuke, saobraćaj porasti (ali to je opet veliko „ako“), i mi garantujemo da ih naš rad neće uvesti u rizik kazni od pretraživača. Mislim da je taj tip obećanja savršeno prihvatljiv- samo se klonite garantovanog „rangiranja kod pretraživača“. To jedino proizvodi nevolje.