Optimizacija sajta za mobilne telefone

ŠTA JE MOBILNI SAJT I ZAŠTO VAM JE ON POTREBAN?

Samo zato što možete da vidite radnu površinu sajta na mobilnom telefonu to ne znači da je on odgovarajući u mobilnom smislu (mobile-friendly). Mobilni sajtovi su dizajnirani za mali ekran, sa potrebama korisnika mobilne telefonije na umu. Mobile friendly site može vam pomoći da povezujete svoj posao sa klijentima i otvarate nove puteve konverzacije.

 

SEO optimizacija sajta za mobilne uređaje – Saveti

O mobilnom marketingu
Mobilni marketing može da se odnosi na jednu od sledeće dve kategorije:
Prva, i relativno nova se odnosi na marketing sa ili na mobilnom uređaju, kao što je SMS marketing mobilnih telefona. Druga, više tradicionalna definicija se odnosi na marketing u modi u pokretu – npr –pokretni bilbordi. Neka šira definicija marketinga bila bi: „korišćenje mobilnih medija kao sredstava za marketinške komunikacije“ ili „distribucija bilo koje vrste promotivnih ili reklamnih poruka putem wireless-a“. Posebna definicija je: „korišćenje interaktivnih wireless mreža da bi se korisnicima pružile vremenski i lokacijski specifične, personalizovane informacije koja promovišu robu, usluge i ideje čime se stvara vrednost za zainteresovane“.
Novembra 2009. godine i Mobile Marketing Association je ažurirala svoju definiciju mobilnog marketinga po kojoj „mobilni marketing omogućava korisnicima da komuniciraju sa svojom publikom na jedan interaktivan i releventan način putem bilo kog mobilnog uređaja ili mreže“.
Mobilni marketing je poznat kao wireless (bežični) marketing. Međutim bežični nije nužno mobilni.Npr. komunikacija korisnika koji se konektuje na internet preko desktop kompjutera putem wireless local area network (WLAN) konekcije ili kablovske mreže može se kvalifikovati kao bežična ali ne i kao mobilna komunikacija.

O mobilnim korisnicima
Uvek treba da imate na umu da je mobilni posetilac najčešće u potrazi za svega nekoliko ključnih informacija: upustva kako do vaše kancelarije, klik za poziv ili je u potrazi za mapom vaše lokacije. Ono na šta oni ne obraćaju pažnju jesu dugačke biografije, podaci o vašoj korporativnoj filozofiji ili PDF-ovi vaših najnovijih saopštenja za javnost.

9 saveta kako optimizovati websajt za mobilne korisnike:

 1. Pojednostavite. Pojednostavite ponovo. A zatim opet

Prvi korak u kreiranju mobilnog sajta je determinisanje šta vaš sadržaj uključuje. Imajući u vidu ograničenu površinu ekranskog prostora, važno je da shvatite za kojim će ključnim informacijama korisnici biti u potrazi.
Lokator firme? Kontaktni formular sa 13 polja za popunjavanje? Svi koraci od ulazne pozicije do kupovine treba da su u najvećoj mogućoj meri pojednostavljeni – ovo je veoma važno.

 1. Isplanirajte raspored sajta

Mobilne web stranice se učitavaju sporije nego tradicionalne, tako da je bitno svesti broj stranica na minimum. Osim toga, korisnici neće imati strpljenja da zalaze nekoliko stranica duboko u vaš sajt.

 1. Upoređujte elemente brendiranja na strandardnom i mobilnom sajtu

Kako i mobilni sajt mora da reflektuje i promoviše suštinu vašeg brenda, za korisnike koji su već upoznati sa vašom kompanijom pojednostavljen dizajn će učiniti da se osećaju kao da posećuju starog prijatelja, što je od velike važnosti za vaše najvernije kupce.

 1. Iskoristite beli prostor

Pri kreiranju bilo kakvog sajta, prirodna je tendencija uklopiti što je moguće više informacija. Ali beli prostor ne samo da daje čistiji, sofisticiraniji izgled, on takođe osigurava da korisnik može lako da klikne na željeno dugme.

 1. Izbegavajte Flash i Java

Razlog za izbegavanje Flash-a je razuman pošto Apple proizvodi ne podržavaju Flesh i izjasnili su se da ni u budućnosti nemaju nameru da to menjaju. Kako iPhone telefoni čine oko 30% smartphonetržišta, značajan deo publike možda neće moći da pristupi vašem sadržaju ako koristite Flesh.Slično, mnogi telefoni ne podržavaju Java, pa čak i onda kad je podržavaju vreme učitavanja može biti dugo.

 1. Smanjiti unos teksta na rang neophodnog

Patite li od sindroma prevelikog prsta koji vam otežava korišćenje smartphone tastature? Većina nas ima problem sa kucanjem na malim tastaturama. Kad je god to moguće koristite padajuće menije, kontrolne liste i unapred popunjena polja kao sredstvo za unos podataka. To korisnike lišava mogućih izazova kad kucaju text na mobilnom telefonu.

 1. Ne koristite iskačuće prozore

Navigacija na mobilnim uređajima je daleko sporija. Ako je potrebno da otvorite novi korisnički prozor, pogledajte da li ste upozorili korisnika kako da se ponovo vrati na originalnu stranicu.

 1. Koristite mobilna preusmeravanja

Kada je vaš sajt završen vodite računa o tome da preusmeravanja postavite na mesto koje će se nametnuti kada posetilac koristi mobilni uređaj i koje će ga usmeriti na mobilnu verziju sajta.

 1. Omogućite ljudima posetu celokupnog sajta

Uključite linkove ili višestruke stranice koje omogućuju korisniku da se vrati na punu verziju sajta.

Mobilni pretraživači
Bitno je prijaviti mapu sajta za mobilnu verziju sajta na najvažnije mobilne pretraživače kao što su:
Google XHTML Mobile Search
Yahoo Mobile
4INFO Mobile Search
Taptu
Bing Mobile

Ključni saveti ukratko / Brzi pregled:

 1. Registrujte mobilnu verziju sajta na Google Places i Hotpot
 2. Težite pojednostavljenom dizajnu
 3. Izbegavajte kompleksnu navigaciju
 4. Redukujte vreme učitavanja
 5. Uključite reč mobilni/mobilan u meta tagove
 6. Ne koristite Flash, Ajax, Frames
 7. Koristite mobilno kompatibilne standarde
 8. Kreirajte XML mapu za sajt
 9. Prijavite sajt mobilnim pretraživačima
 10.  Uključite informacije o lokaciji, mape

Evo i nekih primera sajtova koje smo radili ili optimizovali za mobilne telefone:

Otkup automobila, Hair Center, SupremeTracks

Procitajte jos: optimizacija sajta, kako se koristi twitter, web marketing za apartmane

Brending uz pomoc mobilnih aplikacija