SEO – Studija slučaja

Amit Singhal  (iz kompanije Google) nedavno je prezentovao 23 pitanja da bi ponudio  smernice za „pravljenje sajta visokog kvaliteta“. Pored Singhalovih pitanja u boldu, priložiću priču o web sajtu bivšeg klijenta. Samo činjenice.

Ovo uopšte nije osveta. Neću koristiti klijentovo ime. Nisam nimalo pogođen činjenicom da oni više nisu klijenti (postojale su okolnosti zbog kojih se odnos prekinuo, koje nisu ni na jedan način dovele do osećanja mržnje)
 Da li biste verovali informacijama  predstavljenim u ovom članku? Klijentov sadržaj bio je napisan od strane jednog off-shore resursa, bio je veoma slabog kvaliteta (jedva da je bio na engleskom) i propušten kroz softver tako da se isti sadržaj mogao koristiti  na više strana web sajta.

 • Da li je ovaj članak napisao ekspert ili entuzijasta koji dobro poznaje materiju ili je površan? Biću učtiv ovde…površan je.
 • Da li ovaj sajt ima duple, preklapajuće ili suvišne članke na istu ili sličnu temu sa varijacijama ključnih reči koje se samo malo razlikuju? Ovo je upravo ono što oni rade., koristeći program koji prepisuje sadržaj mnogo puta (milioni stranica u okviru domena).
 • Da li biste se osećali lagodno da date informacije o vašoj kreditnoj kartici ovom sajtu? Sajt nije katastrofalno urađen, tako da mogu da kažem da bi početnik u korišćenju weba dao svoju kreditnu karticu (ukoliko ne pročita sadržaj).
 • Da li ovaj članak ima greške u spelovanju, stilu ili podacima? Ima najgori  engleski koji možete videti.
 • Da li su teme izabrane istinskim interesovanjem čitalaca sajta, ili sajt stvara sadržaj u pokušaju da pogodi šta bi bilo dobro rangirano na pretraživačima? Sadržaj je potpuno pretrpan ključnim rečima, po bilo kojoj  definiciji.
 • Da li članak ima originalan sadržaj ili informacije, originalno izveštavanje, originalno istraživanje ili originalnu analizu- ili pak „ideje“ u sadržaju? Osim pretrpavanja ključnim rečima, nema nikakve ideje vodilje..
 • Da li stranica ima stvarnu vrednost kada se uporedi sa drugim stranicama pretrage? Nikakvu. Zapravo, ovaj web sajt je nezakonit sajt čija jedina svrha je to drive leads/form completions.
 • Koliko je prisutna kontrola kvaliteta sadržaja? Nema je nimalo.
 • Da li je ovaj članak objektivan Ah…
 • Da li je ovaj sajt priznat autoritet za svoju temu? Bože sačuvaj.
 • Da li je sadržaj proizvod masovne produkcije velikog broja autora, ili raširen preko velike mreže sajtova, tako da pojedinačne stranice ili sajtovi ne dobijaju dovoljno pažnje? Sadržaj je proizvod masovne produkcije i umnožavanja
 • Da li je članak dobro uređen, ili se čini da je pisan na brzu ruku i aljkav?  Na brzu rukui  aljkav.
 • Za pretragu vezanu za zdravstvo, da li bi verovao informacijama sa ovog sajta? Ne.
 • Da li biste priznali ovaj sajt kao autoritativan izvor kada bi bio pomenut po imenu? Ne.
 • Da li ovaj članak daje potpun ili sadržajan opis teme kojom se bavi? Nema ničeg vrednog u sadržaju.
 • Da li ovaj članak sadrži pronicljivu analizu ili interesantne informacije koje nisu očigledne? Zaista sam uživao analizirajući kako se saobraćaj ovog sajta značajno povećaood uvođenja Pande.
 • Da li je ovo stranica koju biste želeli da označite, podelite sa prijateljem ili preporučite? Ne. Ovde nema ničeg vrednog. Ozbiljno.
 • Da li ovaj članak ima preterani broj reklama koje odvlače pažnju ili se mešaju sa glavnim sadržajem? Ne bih rekao preterani,ali AdSense na svakoj stranici…da.
 • Da li očekujete da vidite ovaj članak u štampanom časopisu, enciklopediji ili knjizi? Kao studiju slučaja šta „ne raditi“ za Pandu? Da. Očekivao bih da to vidim..
 • Da li su članci kratki, bez sadržaja ili im na drugi način nešto nedostaje? „Članci“ su toliko pretrpani ključnim rečima i dugački i tako su uređeni da tekst samo što ne skroluje zauvek..
 • Da li su stranice urađene veoma brižljivo i vodeći računa o detaljima ili sa manje pažnje u odnosu na detalje? Ničemu nije poklonjena pažnja osim pretrpavanju ključnim rečima.
 • Da li bi se korisnici žalili kada vide stranice sa ovog sajta? Ukoliko pročitaju sadržaj? Da, žalili bi se (trebali bi da se žale)

SEO Studija slučaja 2
Sada, da unesemo malo humora, mogu da podelim s vama priču o drugom klijentu koga smo uzeli na grbaču u kasnom decembru..Ovaj klijent je prethodno učestvovao u plaćenim linkovima (pre nego što je radio sa mojom firmom). Njegovi plaćeni linkovi izgledali su suviše nalik JCPenney-evim

Šta treba uraditi? Ukloniti ih, kažete? Na kraju krajeva, ne želimo da budemo još jedna agencija koja je nagrabusila zbog „nadoknađivanja/podržavanja plaćenih linkova, naročito na link farmama.“
Svako ko je radio SEO dovoljno dugo zna, međutim, da plaćeni linkovi često rade posao. Jedino je problem, kada i ako se otkriju, možete pretrpeti znatnu štetu..

Ovaj klijent je bio značajno izložen plaćenim linkovima. Tokom našeg rada s njim, radili smo na izgradnji njegovog link profila tako da stvari budu „prirodnije“(normalnije).
Uspeli smo da uključimo klijenta u optimizaciju štampe, dobijajući linkove od njegovih partnera/veza sa kojima sarađuje, obezbeđujući mu prisustvo u dobrim/uglednim adresarima, izgrađujući mu društvene profile i pomažući mu da se angažuje na društvenim kanalima (on-site i off-site).

Tada, kada je link profil jednom izgrađen, tako da izgleda prirodnije, odlučili smo da je vreme da počnemo proces pokušaja delimičnog uklanjanja izloženosti.
Krenuli smo uklanjanjem jednog linka. Jednog. Bio je to sitewide link na web sajtu koji nije imao nikakve veze sa preduzećem klijenta. Bio je na web sajtu za koji bi svako rekao da „izgleda zastrašujuće“ zbog očiglednosti veze sa mrežom linkova i zastupljenošću ovog linka.
Rezultati? U roku od nekoliko dana, pozicija web sajta pala je za jedan broj ključnih reči.Ne samo za ključne reči koje su bile-razmetljivo- korišćene u glavnom tekstu na koji ide link, ali uopšteno, web sajt je bio pogođen.

Rezime
U skorije vreme, čujete puno priča o ljudima koji „rade pravu stvar“ ali bivaju pogođeni Google-ovim skorašnjim apdejtovima. Siguran sam da su- uglavnom-rezultati bolji.
Ali, kada ste u poslu gde pomažete kompanijama da povećaju svoje prisustvo na pretraživačima, mnogi koji rade SEO će se s vremena na vreme naći u teškoj poziciji- „ko uzme kajaće se, a ko ne uzme opet će se kajati“
Opet i pored svega, ono što mi čini život  malo manje stresnim je da se ja jedino fokusiram na ono što bih uradio da sam ja Google. Ako to radim, i algoritmi se prilagođavaju. I, ako se to ne desi, Bing može da počne da zarađuje mnogo više a mi ćemo imati manje da diskutujemo.