Primena SEO optimizacije za reputacioni menadžment

Čak i onda kada je mnogo godina uspešnog poslovanja iza vas, jedan sasvim običan negativan događaj može u očima publike obojiti imidž vašeg brenda na veoma dug period. Obične stvari poput lošeg komentara na proizvod mogu biti veoma štetni za vaš brend naročito onda kada konkurenti u blizini samo vrebaju vaše mušterije.
Jedan od načina da se izborite s tim problemom je reputacioni menadžment koji može početi SEO optimizacijom.
Prvo, da bi smo razumeli kako negativne vesti mogu dospeti na sam vrh rezultata pretrage, vratimo se daleko u prošlost starim urbanim legendama kao što su Pop Rocks i Coca Cola.
Usred svih uzbuđenja oko gaziranih bombona, u kasnim 70-tim počela je da se širi priča po školskim igralištima: kada se ove bombone pomešaju sa sodom one mogu izazvati mini-eksploziju u stomaku. Nastavnici su priču krenuli da prenose majkama, a zabrinute majke su eskalirale vest novinarima i uskoro je General Foods, vlasnik PopRocks imao veliki problem s lošom reputacijom.
Ova igra gluvih telefona se širi sistemom linkovanja. Kao prvo neko objavi negativne komentare o vašoj firmi. Kako ljudi čitaju ove komentare, sve više korisnika počinje da gradi linkove ka njima u blogovima i grupama za diskusiju. Prijatelji prosleđuju prijateljima, koji dalje nastavljaju da prosleđuju svojim prijateljima i poznanicima, i tako dalje. U sledećem trenutku shvatite da ste na samom vrhu rezultata pretrage.
Da se vratimo na Pop Rocks dane, General Foods je odgovorio na ovaj fijasko štampanim oglasima preko cele strane, pismima školama širom zemlje, čak je slao svoj proizvod od vrata do vrata da se proba kako bi dokazao njegovu bezopasnost. A šta bi to oni mogli da urade da su živeli u svetu u kom mi danas živimo – da su živeli u digitalnom dobu?

Počnite s istraživanjem ključnih reči

Ako vam se desi da se upletete u mrežu reputacione tragedije, ili možda nekom vašem prijatelju, prvi korak u popravnoj strategiji uvek bi trebao da podrazumeva odabir pravih ključnih reči. Ne želite sigurno da radite optimizaciju za ključne reči koje služe za postojeće marketinške svrhe. U ovom slučaju u obzir dolaze samo druge ključne reči. Pošto loši komentari vezano za vaš brend izlaze na samom vrhu rezultata kada kucaju u pretrazi ime brenda ili nekog vašeg produkta, cilj je uvesti brend frendly hitove u SERP-ove koji će rezultate s negativnim komentarima pomeriti ka dole.
To ćete dakle izvesti kreiranjem pozitivnijih i boljih vesti i optimizacijom odabranih ključnih reči. Linkovi ugrađeni u okviru tih saopštenja će dati sajtovima podsticaj za rangiranje dok su vesti sveže i dok je obaveštenje u samom vrhu među najnovijim vestima.
Kada ugrađujete linkove, nemojte celo vreme postavljati hiperlinkove za svoj korporativni domen. Umesto toga se zapitajte koji su linkovi najvažniji u tom konkretnom vremenskom periodu.
Eksperimentišite sa različitim hiperlinkovima za različite pod-domene, i pratite rezultate da biste utvrdili koji su to rezultati koji vode vaše vesti ka vrhu pretrage. Uvek vodite računa o tome da li su linkovi embedovani na samom vrhu ili bar u blizini imena vašeg brenda.

Pobedite negativni PR građenjem linkova

Naredni korak je građenje linkova. Uostalom, ako su negativne vesti prokrčile svoj put ka vrhu rezultata građenjem linkova, vi isto to možete izvesti s pozitivnom štampom. To je SEO kec u rukavu i trebalo bi da je najvažniji deo strategije. Da bi se suočili s negativnom štampom, postavljajte linkove u svrhu optimizacije imena brenda i naziva proizvoda.
Ne držite fokus na vašem korporativnom domenu. Pod-domeni, uključujući sajtove sa vestima, korporativne blogove i druge stranice van vašeg websajta mogu biti ključno SEO oružje u vašem arsenalu pošto zauzimaju sve više prostora u SERP-ovima. Optimizujte ove putem kreiranja sistema linkova i neka to postane praksa da se sadržaji na tim sajtovima konstantno apdejtuju i održavaju svežijim što je to više moguće.
Na kraju, idite direktno na izvor negativne štampe i zatražite da opovrgavaju te linkove. U idealnom slučaju, oni će objaviti dodatni link na taj post ili stranicu za predmetno pitanje, što vašim pozitivnim porukama daje veću platformu.

Kada dospe na internet, informacija je reka koja stalno teče, i to teče brzo. Jedina prava vest je ona koja se nalazi pri vrhu rezultata pretrage, pa s obzirom na to koristite nešto za što ste sigurni da funkcioniše da bi upravljali, kontrolisali i oblikovali one poruke do kojih vam je stalo. SEO ima ključnu ulogu u upravljanju reputacijom, s obzirom da može ukloniti negativno i pospešiti pozitivno na prvoj stranici rezultata pretrage, koja je uglavnom jedina stranica pretrage koja je važna.