SEO – optimizacija sajta: sta je to SEO?

Hajde da uporedimo vaš sajt sa živim organizmom. Na kraju krajeva, vaš sajt i jeste projekcija ili čak ekstenzija onoga što Vi jeste ili prodajete. Šta je onda krv, ono što vašem sajtu daje život? Naravno, to su posetioci. Da bi krv strujala kroz vene i arterije, to jest da bi posetioci dolazili na stranice vašeg sajta, potrebno je jako srce koje će to omogućiti. SEO je to srce.

Drugim rečima, SEO je sve ono što web marketing i seo ekspert učini da bi vaš sajt imao posećenost tj. bio viđen. Da bi vaše postojanje na internetu imalo smisla, vas mora videti (posetiti) veliki broj ljudi. a posećenost jednog sajta direktno zavisi od njegove pozicije u pretraživačima kao što su Google, Yahoo ili Bing.

Google je danas neprikosnoveni vođa među pretraživačima i veliki deo korisnika interneta mu veruje i oslanja se na njegovu preporuku. Za razliku od direktorijuma Google ne vodi (samo) ljudska ruka, već je dizajniran da koristi algorotme kojima rangira sajtove na osnovu broja poseta, relevantnosti sadržaja i linkova ka njemu. Samim tim, ovaj moćni “robot“ se ne može potkupiti i njegova ocena često znači mnogo više od bilo kakve reklame. Plaćen oglas ili baner na internetu nikad ne može da zameni ili pobedi dobar rang/poziciju web strane. SEO ekspert dobro poznaje Google kao i njegove konkurente i koristeći to znanje može da katapultira vaš sajt na prvu stranicu ovih giganata.

Visok rang na Google predstavlja za vaš sajt ono što lokacija u centru grada predstavlja za vlasnika nekretnina. Ako se pretragom relevantnih ključnih reči brzo i lako “nabasa“ na vas, to vam daje značajnu prednost nad konkurencijom. Takođe, dobrom optimizacijom vašeg sajta štedite na drugim vidovima oglašavanja (tv i print reklame, internet baneri).

SOCIAL MEDIA – DRUSTVENE MREZE (MEDIJI)

Jedan od događaja koji su bitno redefinisali modernu komunikaciju je pojava drustvenih medija na internetu. Zašto su drustveni mediji bitni?

Društveni mediji stavljaju akcenat na interakciju između ljudi i transformišu internet u dijalog umesto monologa. Prosečan korisnik koji je ranije mogao samo pasivno da učestvuje na internetu kao posmatrač, dobija veliki broj platformi koje može da menja i gde može da objavljuje svoj ili pronađeni sadržaj u najraznovrsnijim formama bez znanja programiranja i dizajna. Sada je lako objaviti kućni video na YOUTUBE, svoja razmišljanja na Blogu kao što su WordPress ili Blogger i slike sa egzotičnog odmora na Facebooku ili Flickeru. Inernet postaje zanimljiviji i izazovniji i samim tim broj korisnika vrtoglavo raste.

Naravno, ovi servisi imaju veliki broj korisnika i samim tim su privukli pažnju marketing eksperata koji su im brzo i lako našli primenu u tom polju. Oni se uveliko koriste u građenju i održavanju brendova i ako želite da stignete do vrha ili da se tamo održite morate da znate da iskoristite njihov ogroman potencijal.

Baš time se i bavi optimizacija sajtova za drustvene medije ili SMO (Social Media Optimization) – oblast u okviru SEO marketinga čiji je cilj da upotrebi moć drustvenih medija za povećanje broja posetilaca vašem sajtu. Ova tehnika je donekle slična word-of-mouth (WOM) marketingu i sastoji se od upotrebe drustvenih mreža kao što je Facebook ili My Space da bi se podigla svest o vašem produktu ili ideji ili u učestvovanju u onlajn diskusijama na određenu temu gde korisnici sa pozitivnim iskustvima lako mogu da vam donesu nove potencijalne mušterije.

 

TotalDizajn Marketing i SEO : Social Media

5 stvari koje niste znali o Marketingu Društvenih Mreža:  Istraživanje Industrije & Uvid [Studija]

Što duže marketer koristi društvene mreže, sve više vremena provodi na njima. Ovo je samo jedan od mnogih Social Media Marketing (SMM) uvida koje su sprovedene u nedavnoj anketi kod 3.800 prodavaca od strane ispitivača društvenih medija.

2012 industrijski izveštaj Social Media Marketing je četvrta godišnja studija po redu koja obećava da će „otkriti ko, šta, gde, kada i zašto u domenu marketinga društvenih mreža. “ Izveštaj od 42 strane sadrži skoro 70 grafikona koji prikazuju donešene zaključke.

SME (Social Media Marketing)  imao za cilj da bolje razume kako marketeri koriste društvo za rast i promocije svog poslovanja.

Ko koristi Social Media Marketing?

Što se tiče zemalja, SMM se najviše koristi u Americi i to 57%, druga zemlja po redu je Kanada sa 9%, Velika Britanija 9% i Australija 5%.
Istraživanje je pokazalo da 94% marketera koristi društvene mreže za marketing, a 83 odsto njih je izjavilo da su društveni mediji  važni da njihovo poslovanje. Trgovci pojedinci se najčešće snažno slažu da je SMM veoma važno za njih.

B2B (Business to Business)marketeri su koristili društvene mreže duže od svojih kolega B2C (Business to Customers). Samo 4 % svih anketiranih prodavaca su rekli da nemaju nikakva iskustva sa društvenim mrežama, iako značajanih 17% njih su bili na mrežama šest meseci ili manje.

Od svih ispitanika, 51% su bili B2B marketeri, a 49 % njih su bili B2C. Trideset četiri odsto bilo je iz malih preduzeća (od 2 do 10 zaposlenih), 21 odsto su bili samozaposleni, a 20 odsto je radio za velike kompanije sa 100 ili više zaposlenih. Šezdeset dva odsto su bile žene, a srednja starost bila između 30-39 godina. Učesnici su bili uglavnom iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Kanade i Australije.

Čime se oni bave?

Pored marketinga društvenih medija, ispitanici koriste email marketing, Optimizacija sajta (SEO), i marketing za  promovisanje događaja su zastupljeniji od drugih vrsta marketinga. B2B prodavci su bili skloniji korišćenju SEO od svojih B2C kolega, mada čak 62 odsto B2C marketera se bavi optimizacijom sajta.

Šezdeset osam odsto marketera planiraju da povećaju svoju upotrebu SEO u narednoj godini, samo 1 odsto je naznačilo da će smanjiti njihovu upotrebu. Šezdeset jedan odsto planira da poveća svoje marketinške napore preko e-pošte, 56 posto planiraju da se poboljšaju u marketinškom promovisanju događaja, a samo 43 posto planira da poveća druge onlajn reklame, kao što je PPC.

Još jedan važan uvid: izvan društvenog, šta marketeri biraju da ne rade?

– 75 odsto nema planove za TV oglase
– 67 odsto neće raditi radio oglase
– 48 odsto neće koristiti Vebinare za marketing
– 42 odsto nema planove da koriste oglase za štampanje
– 34 odsto neće vežbati direktan marketing mail
– 29 odsto nema planove za oglašavanje izvan društvenih mreža, uključujući i PPC
– 13 odsto nema marketinško planiranje događaja
– 9 posto ne planiraju da koriste SEO
– 4 odsto neće koristiti e-mail marketing

Gde marketeri praktikuju SMM?

YouTube i / ili video je vrhunsko područje na koje će se marketeri fokusirati dve godine zaredom. Sedamdeset šest odsto ukazuje na to da planiraju da povećaju svoje YouTube snimke i / ili video marketing ove godine.

Facebook takođe nastavlja da dominira: 92 odsto marketera koriste Facebook i 72 odsto njih planira povećanje svojih aktivnosti. Facebook takođe izgleda kanal sa najnižom barijerom ulaska, što je bitan fokus za ljude koji su tek ušli u svet SMM.

Šezdeset devet odsto marketera će povećati svoju aktivnost na Tvitter-u, dok 29 odsto planira da održi trenutno stanje.  Marketeri koji provode više vremena nedeljno na SMM velika je verovatnoća da ce povećati isvoju upotrebu Tvitter-a, 80 odsto onih koji provode 21 ili više sati nedeljno na društvenim mrežama će povećati svoje napore i na Tvitter-u.

Gde bi drugo marketeri društvenih mreža planirali da promovišu svoj biznis u ovoj godini?

– 68 posto planira da više bloguje
– 67 posto planira da koristi Google + češće
– 66 odsto će povećati njihovu upotrebu LinkedIn-a
– 38 odsto će više koristi sajtove za deljenje fotografija kao što su Instagram Pinterest
– 34 odsto će se povećati upotrebu foruma, iako značajnih 40 odsto neće uopšte koristiti marketing  forum
– 31 odsto će koristiti Social Bookmarking više, 45 odsto neće ga koristiti uopšte
– Samo 23 procenta će povećati svoje korišćenje geo-lokacije usluge poput Fourskuare, ali 57 odsto ne koristi ove usluge uopšte
– 72 odsto nema planove da se svakodnevno bavi sajtovima kao što su Groupon ili Livingsocial.

Kada – ili još bolje, koliko često?

Mlađi marketeri troše više vremena na društvenim mrežama, oni od 20 do 29 godina provode najviše vremena, sa 43 posto, te starose grupe troše 11 ili više sati nedeljno na SMM. Sve u svemu, 59 odsto marketera koriste mreže oko šest sati nedeljno ili više, sa njih 33% koji troše 11 ili više sati nedeljno.

Zanimljivo, 24,5 odsto onih iskusnijih (onih koji društvene mreže koriste tri ili više godina) provode neverovatnih 20 sati nedeljno ili više na SMM. Većina marketera, bez obzira na veličinu poslovanja, provedu od jedne do 10 sati nedeljno na društvenim mrežama.

Zašto koristiti Social Media Marketing?

Najveće prednosti marketinga društvenih medija, prema ispitanicima, su povećane izloženosti i jačina saobraćaja. Osamdeset pet odsto marketera je izjavilo da je SMM povećao ekspoziciju njihovog poslovanja, dok je 69% primetilo povećan saobraćaj na mreži.

Ostale prednosti društvenih mreža od strane marketera:

– Obezbeđena tržišna uvid (65%)
– Generisana navođenja i razvijanje lojalnih fanova (58% svaka)
– Poboljšano rangiranje pretraživanja (55%)
– Veća poslovna partnerstva (51%)
– Smanjeni troškovi marketinga (46%)
– Bolja prodaja (40%)