KAKO KORISTITI SEO TEHNIKE OPTIMIZACIJE SAJTA

Dakle, primetili ste da se sajt vašeg konkurenta rangira više nego vaš na Google-u po frazi „oprema za racunare„, čak iako ste najbolja prodaja/prodavnica opreme za racunare na vašem području.
I, šta ćete uraditi povodom toga? Iznova ćete staviti rezultate pretrage pod svoju kontrolu, eto šta!
Ne morate biti dobar u SEO ili najmiti SEO eksperta da poboljša vašu poziiciju. Postoji nekoliko lakih koraka koje možete preduzeti , koji će momentalno poboljšati primećenost vašeg sajta.
.
Evo desetonedeljnog SEO plana koji će brzo staviti vaš sajt na put ka višim rezultatima pretrage:
Nedelja 1 – Verifikujte vaš sajt na tri velika pretraživača
Ukoliko želite da razumete kako pretraživači vrše interakciju sa vašim sajtom, i otkrijete potencijalne probleme pre nego što oni utiču na vaš saobraćaj, zaista treba da verifikujete vaš sajt i sajt mape na tri velika pretraživača (Google, Yahoo i Bing) i nadgledate vaš status regularno..
Počnite sa registrovanjem sajta na Google Webmaster Tools. To je lako. Jednostavno otvorite nalog i verifikujte sajt aploudovanjem malog koda koji će na vašem serveru naći Google. Potom, stvorite XML sitemap svih vaših web stranica i aploudujte putem Webmaster Tools naloga. Količina informacija koju dobijare o tome kako pretraživači vrše interakciju sa vašim sajtom je zaista neverovatna. Jednom kada ste prošli kroz taj proces, bićete u stanju da proverite:
- koliko stranica je Google indeksirao i koliko često
– kakve greške je Googlebot našao tokom indeksiranja
– za koje ključne reči se nailazi na vaše stranice
– koliko ulaznih linkova ima svaka stranica od spoljašnjih izvora
– koliko unutrašnjih linkova svaka stranica prima od drugih stranica na vašem sajtu
– koliko dobro je vaš sajt optimizovan za ciljne ključne reči.
– koliko se brzo vaš sajt učitava
– koliko je prekinutih linkova na vašem sajtu, gde oni vode i na koje stranice itd..

Sličan proces za registraciju/obaveštavanje je na Yahoo Site Explorer-u i Bing Webmaster Tools.

Nedelja 2 – Istražujte vaše ciljne ključne reči
To je lako pretpostaviti jer vi prodajete „opremu za racunare“, vaš mušterija ukuca „oprema za racunare“ u Google da pronađe vaš proizvod, zar ne? Ali istina je da vi zapravo ne znate šta vaše mušterije traže ukoliko to ne istražite. Oni mogu kucati „gde kupiti opremu za kompjuter“. Jedna od najvećih grešaka koje onlajn firma može da napravi u SEO-u je ciljati na pogrešne ključne reči.
Počnite sa kreiranjem proto-liste ključnih reči. U osnovi, ovo je moždana deponija svih ključnih reči i fraza za koje mislite da vaša potencijalna mušterija može ukucati u pretraživač da pronađe proizvode i usluge koje nudite.Treba da uđete u glave vaših potencijalnih posetilaca/mušterija. Stavite se u njihovu poziciju na minut i razmislite šta biste VI ukucali u pretraživač ukoliko biste želeli da nađete sajt poput vašeg? Potom razdelite taj spisak u kancelariji, u porodici, prijateljima, mušterijama i dajte svima da dodaju ključne reči koje bi „oni“ upotrebili da nađu iste one proizvode i usluge. Nastavite dok ne skupite najmanje 50 ključnih reči/fraza. To je vaša pretraživačka proto-lista.
Sada uzmite ovu listu i unesite je u onlajn alatku za istraživanje ključnih reči kao što su Keyword Discovery, WordTracker ili čak Google Keyword Tool. Ove alatke pokazuju koliko pretraga svaka ključna reč /fraza privlači svaki dan. Koristite ovu informaciju da suzite vaš izbor. Nemajte posla sa ključnim rečima koje donose manje od 20 pretraga na dan. Obratite pažnju na najpopularnije ključne reči na vašoj listi i izaberite one koje se odnose upravo na sadržaj vašeg sajta. Prepravite, unapredite i ponovo prepravite da biste došli do konačne liste ciljnih ključnih termina.

Nedelja 3 – Integrišite vaše ključne reči u vaše stranice
Nasuprot širokom verovanju, stavljanje vaših ključnih reči u meta tagove NIJE dovoljno da Google ustanovi da je vaš sajt relevantan za srodne ključne reči. Da bi pretraživač utvrdio da je sajt relevantan, on MORA pronaći ključnu reč u vidljivom tekstu na vašim stranicama i u link tekstu koji vodi na vaš sajt..
Uzmite vašu konačnu unapređenu listu ključnih reči i postavite vaše ključne reči na različitim stranicama vašeg sajta.To je prilično jasan zadatak. Obično će sadržaj svake starnice da vam ukaže na to koje ključne reči će biti najjednostavnije i najlakše integrisati u sam tekst i drugi sadržaj..
Sada, napišite ponovo vaš sadržaj da bi uključili ključne reči na prirodan način u vaše stranice.Pokušajte da ne ponavljate ključnu frazu više od 3 ili 4 puta po strani. Ponovo napišite naslove vaših stranica i META tagove ,alt tagove i zaglavlja, tako da budu unešene vaše nove ključne reči. Kada stvarate nove stranice, obezbedite da uključite logičnu ključnu reč u imena fajlova odnosno umesto www.opremazaracunare.com/page36%$2.html pokušajte www.opremazaracunare.com/shiny-widgets.html
Nedelja 4 – Stvorite prilagođen naslov i meta tagove
Na koliko sajtova ste bili gde svaka strana ima isti META tag? To je čist promašaj. Svaka stranica na vašem sajtu treba da ima različiti naslovni i META opisni tag, vezan za sadržaj svake stranice. Uzmite vaše nove ključne reči i stvorite optimizovane naslove i tagove za svaku stranicu za koju želite da bude indeksirana Ovo ukzuje pretraživačima I posetiocima o čemu je svaka posebna stranica.
Nedelja 5 – Instalirajte i koristite Google Analytics
Da li ste instalirali Google Analytics na vaš sajt? Ukoliko niste, učinite to danas. Google Analytics(poznata kao Google Analitika u Srbiji) je besplatni paket sajt statistika koji daje uvide u saobraćaj vašeg sajta i efikasnost marketinga. Možda ste već imali pristup nekom metričkom paketu zahvaljujući vašoj kompaniji ili web dizajneru, ali ja vam garantujem da on neće biti ni tako moćan ni lak za korišćenje kao što je Google Analytics.Ovaj program vam dozvoljava da vidite i analizirate podatke o saobraćaju na nov način i naučite kako vaši posetioci vrše interakciju sa vašim web sajtom tokom određenog vremenskog perioda.
Uz pomoć alatki za testiranje, možete utvrditi da li je metrika vašeg sajta ispod ili iznad onih u industriji, i možete preciznije da izmerite ROI vašeg sajta. Google Analytics sinhronizuje se direktno sa Google AdWords i takođe i drugim PPC uslugama, tako da možete da postavite ciljeve konverzije i sledite puteve posetilaca od ulazne strane do samog računa..
Nedelja 6 – Dodajte svež sadržaj
Šta izaziva pretraživač da se vraća na vaš sajt? Svež sadržaj. Regularno dodajući nove stranice i informacije na vaš sajt, vi šaljete signal i pretraživačima i posetiocima da imate puno da ponudite i da oni treba da se vraćaju stalno Što više sadržaja imate, više mogućnosti za ulazak obezbeđujete posetiocima, načina da vas nađu na pretraživačima. Zamislite vaš sajt kao obrnutu piramidu, gde stranice sa dodatnim sadržajem obezbeđuju sve više i više ulaza do sajta na samom vrhu.
Nedelja 7 – Proverite vašu unutrašnju link strukturu

Puno webmastera troši previše vremena gledajući spoljašnje linkove koji vode ka njihovim sajtovima i zaboravljaju na svoju unutrašnju link strukturu. Način na koji linkujete vaše sopstvene stranice možeimati veliki uticaj na rangiranje tih starnica. To je zato što Google i drugi pretraživači bivaju pod uticajem ključnih reči koje se koriste u samim linkovima. Ovaj *glavni tekst * govori pretraživačima o čemu je ta stranica..
Na primer, ukoliko linkujete vašu stranicu o *novi laptopovi u prodaji* sa vaše početne stranice; umesto da postavite link koji kaže „Click here“, promenite ga u „Pročitajte više o našim novim laptopovima u prodaji“ sa celim isečkom uzetim kao link tekst.Ovo signalizira pretraživačima da je strana na koju se linkujete o „laptopovima u prodaji“ i oni će verovatno prikazati tu starnu kao relevantnu pri pretragama za „novi laptopovi u prodaji“ u svojim rezultatima. Pokušajte da sprovedete ovu politiku na celom vašem sajtu, gde sve stranice treba da budu ukršteno povezane putem odgovarajućeg link teksta bogatog ključnim rečima. Bićete iznenađeni koliku razliku ova mala promena može napraviti za vidljivost vaše strane!
Nedelja 8 – Budite društveni
Koristite društvene medije poput Twitter-a i Facebook-a da obznanite vaš sadržaj. Ukoliko niste već otvorili naloge za vaše preduzeće na tim društvenim mrežama, uradite to brzo. Zatim, svaki put kada najavite proizvod, izdate njuzleter ili dodate novi blog post, obezbedite da ukršteno postavite sadržaj na tim društvenim stranama. Ovo će ohrabriti mnoge ljude da podele vaš sadržaj i angažuju se oko vašeg sajta, što će rezultirati povečanjem saobraćaja i povećanjem ulaznih linkova.
Nedelja 9 – Napravite ulazne linkove ka vašem sajtu
Govoreći o ulaznim linkovima, oni su ključni za uspeh vašeg sajta kod pretraživača. Broj ulaznih linkova koje vode na starnu je glavna komponenta algoritma za rangiranje koji koristi Google i drugi da odrede relevantnost strane prema pretrazi. Ukoliko stranica A ima 5 linkova koji vode ka njoj koristeči „shiny red widgets“ kao glavni tekst u linkovima, dok stranica B ima 50 sličnih linkova, logično je da će Google izabrati stranicu B kao relevantniju i rangirati je više u rezultatima pretrage.Obezbedite da je vaš sajt pun B stranica. Postoji ipak jedan izuzetak –Google mora da ima poverenje u sajtove koji se linkuju s vašim.
Treba da obezbedite da linkovi koje dobijate dolaze sa sajtova visokog kvaliteta a ne spam link farmi jer ti linkovi mogu doneti više štete nego koristi.

Objavite politiku linkova i ohrabrujte spoljašnje sajtove da se linkuju ka vama koristeći glavni tekst po vašem izboru. Tražite high quality directories i prosledite vaš sajt odgovarajućim grupama za vaše proizvode / usluge.
Nedelja 10 – Nadgledajte, podesite, Testirajte, izmenite
Stojeći u mestu, niko ne stiže nigde.Isto važi i za vaš web sajt. Potrebno je da konstantno nadgledate kako on funkcioniše i kako ljudi ulaze u interakciju s njim pre nego što ga možete unaprediti. Za ovo, Google Analytics je vaš najbolji prijatelj. Odvojte vreme u vašem nedeljnom rasporedu da recenzirate vaše analize i obratite pažnju na to kako SEO napreduje. Obratite pažnju na sve probleme kojima se treba posvetiti. Plan se menja u skladu sa aktivnošću posetilaca i smernica u traženju ključnih reči. Redovno se logujte na vaše Webmaster Tools naloge na velika 3 pretraživača, da proverite indeksiranje i nadgleadte koliko je stranica sa vaše sajt mape indeksirano.
Pratite ove korake i ja vam obećavam da ćete videti rezultate u samo 10 nedelja.

 

 

 

 

 

 

SEO TEHNIKE OPTIMIZACIJE SAJTA

Pogrešne SEO Tehnike

Biranje pogrešnih ključnih reči

Bilo koja SEO firma može da se pojavi sa velikom novom listom ključnih reči kao deo
njihovih SEO usluga predviđenih ugovorom. Ali, u nekim slučajevima, plaćate lošu listu.
Nije svaka ključna reč koja je relevantna za vaše proizvode ili usluge, odgovarajuća za vašu SEO kampanju.

Na primer, ukoliko ste u zbijenom prostoru, sa kancelarijskim nameštajem
ili u knjigovodstvu, biće vam teško da se borite za visoka mesta u pretrazi za široke fraze od jedne ili dve reči kao što su „kancelarijski nameštaj“ ili „knjigovodstvo.“
Umesto toga, vaša SEO firma bi trebala da vam pomogne da birate dugačke fraze- duže lance ključnih reči koje su određenije i deskriptivnije od širokih kategorizacionih termina.
Ove fraze imaju manji volumen pretrage od širokih termina, ali mogu dovesti bolje kvalifikovane posetioce na vaš sajt.
Na primer, pre nego što pokušate da optimizujete za „kancelarijski nameštaj“, treba da izaberete termine koji predstavljaju neke od vaših najpopularnijih brendova ili proizvoda kao „podesive kožne kancelarijske stolice.“
Isto tako, ukoliko se vaš posao fokusira na određenu geografsku oblast, nećete želeti da se takmičite sa celim svetom za mesto na pretraživačima. Namesto biranja termina „firme za knjigovodstvo“, možete izabrati nekolio varijanti knjigovodstva i vašu lokaciju, kao što su „knjigovodstvene firme iz Beograda“ ili „firme za knjigovodstvo Beograd.“
Još jedan izazov se javlja kada SEO firma sugeriše korišćenje fraza orijentisanih prema mušterijama za B2B- tip sajta, jednostavno zato što su mnogi „laički termini“ ključne reči visokog saobraćaja. Na primer, jedan industrijski distributer adheziva ne bi obavezno želeo da izabere ciljne fraze koje uključuju reč „lepak“, zato što je to termin koji mušterije i hobisti koriste. Upravo suprotno, njegovi klijenti će koristiti fraze koje se odnose na specifične tipove adheziva, kao „epoxy“ ili „polyurethane.“
Kada dođe do biranja ključnih reči, niko ne zna vaš biznis bolje od vas: vi znate kakvu vrstu jezika mušterije tipično koriste da  opišu vaš proizvod / usluge, termine koje oni tipično koriste u svojim pretragama, i koliko je intenzivno takmičenje vezano za te termine u vašoj industriji. Ne dozvolite da vam samoproklamovan SEO guru govori o ključnim rečima za koje znate da su neodgovarajuće ili irelevantne.

SEO i web marketing agencija Total Dizajn dugi niz godina pruza usluge optimizacije sajta i internet marketinga firmama kao sto su: Grappolo Group, Apartmani-Beograd, , Klinika Vorobjev, Vencanice Alhemija, Agencija za Nekretnine Mentor Rent, Higia (industrijsko ciscenje), Totally Red, i mnogi drugi.

Na sajtu www.grappologroup.com moze se naci i sledeci tekst: „…U kineskom jeziku “problem” i “mogućnost” su jedna reč. Svaka mogućnost stvara novi problem i svaki problem može prerasti u mogućnost. A svaka promena u sebi sadrži i jedno i drugo. Zato će problema biti dok god bude promena. Što brže kompanija raste, suočava se sa većim promenama, pa joj rastu i problemi. Ali, odlučiti se da zaustaviš promene isto je što i izvršiti samoubistvo. Onaj ko kaže da nema problem, ili je lud ili je mrtav.“
Nepoznati autor

Autor nepoznat, ali veoma dobra definicija mogucnosti-problema.

Optimizovanje sajtova u Srbiji