Web optimizacija (SEO) je proces unapređivanja vidljivosti web sajta ili web stranice na pretraživačima putem „prirodnih“ ili neplaćenih rezultata pretrage.

Drugi oblici web marketinga (ili SEM: search engine marketing) cesto imaju za ciljnu grupu placene listinge. Generalno gleedano, što se ranije pojavi sajt na Google pozicijama, odnosno na listi prvih deset rezultata, više će posetilaca dobiti od strane pretraživača. SEO može imati za ciljnu grupu različite vrste pretrage, uključujući i image search, local search, video search, academic search, pretragu vesti i specifično industrijske pretraživače. Ovo daje web sajtu web prisustvo odnosno vidljivost, pa samim tim i posecenost.
Kao strategija internet marketinga, SEO uzima u obzir kako pretraživači rade, koji ljudi vrše pretragu, i koji pretraživači su preferirani od strane njihove ciljne publike. Optimizovanje web sajta može uključiti editovanje njegovog sadrzaja i HTML-a, da bi se povećala njegova relevantnost za naročite ključne reči i uklonile barijere za indeksiranje koje vrše pretraživači(pre svega naravno, Google). Promovisanje sajta da bi se povećao broj beklinkova ili unutrašnjih linkova je druga SEO taktika.
Početno značenje „SEO“ može se odnositi na „eksperte za optimizaciju“, termin usvojen od strane industrije konsultanata koji sprovode optimizacijske projekte za svoje klijente, i za zaposlene koji izvode SEO usluge unutar kompanije. Eksperti za optimizaciju sajta mogu ponuditi SEO kao deo veće marketinške kampanje ili zasebnu uslugu. Zbog toga što efikasan SEO može zahtevati promene u HTML izvornom kodu sajta i njegovg sadržaja, SEO taktike mogu biti uključene u razvojweb sajta i dizajn samog websajta.

Termin „search engine friendly“ može biti korišćen da opiše web sajt dizajn, menije/navigaciju, content management systems, slike, video, shopping carts, i druge elemente koji su bili optimizovani za izloženost ka pretraživačima.
Jedna sasvim Druga vrsta tehnike, poznata kao SEO crnog šešira (black hat SEO) ili spamdexin, koristi nedozvoljene metode kao sto su link farme, kljukanje ključnim rečima itd, koji degradiraju i relevantnost rezultata pretrage i kvalitet iskustva korisnika kod pretraživača.

Pretraživači traže sajtove koji koriste takve tehnike upravo da bi ih udaljili iz pretrage.