WEB Dizajn za SEO

Web dizajniranje i SEO: Da li je moguće dizajnirati web sajt koji sjajno izgleda, i postići visok nivo u Search Engine optimizaciji (SEO)? Naravno da jeste, i vidimo dokaz toga po celom web-u, kao i na mobilnim platformama. Poslednjih godina, jak naglasak na web standardima omogućio je dizajnerima da razviju kreativniji, angažovani interfejs dizajn bez kompromitovanja SEO ciljeva.Efikasan SEO više nije mistifikovani cilj koji samo obučeni SEO profesionalci mogu da postignu. Zamislite kombinaciju dobrog SEO-a i kvalitetnog dizajna, koji pružaju pravi razvoj sajta. Da produbimo temu, ovaj članak razmatra kako postići i jedno i drugo bez potrebe da se žrtvujuprincipi dizajna ili efikasan SEO.

Web Development i Dizajn

Websajt Dizajn

Lekcije iz Dizajn Studija

Evo nekih stvari o kojima treba dobro promisliti pre i tokom procesa dizajniranja:

1. Kada postavljaju strukturu stranice i kompoziciju, dizajneri gledaju da otpočnu sa specifičnio definisanim sistemom mreže. Dizajneri gledaju na mrežu kao osnovu za pozicioniranje elemenata na strani. Treba otići korak dalje i razmotriti kako mreža može podržati elemente za SEO; ne samo gde će slike i tekst biti postavljeni na stranici, već isto tako i postavljanje jasne hijerarhije informacija, logičnih naslova strana i tekst linkova, poglavlja i podnaslova. Ovakav pristup ne pomaže samo korisniku u pregledanju, već takođe olakšava pretraživačkim paucima da se kreću kroz sajt:
Aron Wolterova (Building Findable Websites) ispravno zaključuje da dizajneri treba da misle o ljudskim odnosima na prvom mestu a ne da pokušavaju da nadmudre sistem te tako stignu na vrh lestvice. “ Gradite za ljude na prvom mestu, a istovremeno proverite da je naš sadržaj takođe dostupan i mašinama, što će nam pomoći da dopremo do što više ljudi i učinimo ga dostupnijim.“

Prvo odakle treba početi su jasni naslovi stranica. Naslov stranice je u suštini ono što se vidi uGoogle-ovim rezulatima pretrage. Treba da bude jasan, da izražava vaš brend i to što radite. Primer kako biramo naslov za našu glavnu web stranicu je: „Dizajn Agencija za izradu sajta i web optimizaciju – TotalDizajn“ On prikazuje ko smo mi, naše polje rada i ime kompanije. Ista naslovna tehnika trebala bi da se primenjuje na sve pod-stranice, da svaka bude jedinstvena.

2. Serach Engine pauci čitaju jasne semantičke tragove i osnovni HTML.Oni čitaju s leva na desno i odozgo nadole. Vrlo je važno proveriti da nepotrebne tabele ne remete vaš HTML kod. Njabolji dizajneri današnjice ne bi pravili sajt sa tabelama i upoznati su sa standardnim i validnim rešenjima po pitanju koda.

JavaScript na vrhu vaše stranice takođe može da blokira pretraživačke paukove. Neki koji se bave razvijanjem sajtova sugerišu stavljanje JavaScript-a na dno stranice. Budite pažljivi sa tim načinom, jer on može veoma da uspori učitavanje stranice. Uz to, za globalne padajuće menije koji mogu biti prenebregnuti od strane pretraživača, preporučuje se da imaju set brojnih navigacionih linkova u zaglavlju i kao dodatak, sub page navigaciju. Takođe, obavezno koristite CSS da imitirate rollover efekte i ne koristite slike na mestu teksta.

3. Kao dizajner, oduvek sam uživao u koristi koju donosi interaktivnost Flash-a i u stavljanju Flash-a među komponente web sajta. Flash, kao jedna od ranih web alatki dozvoljavao je dizajnerima da razmišljaju više o emotivnom iskustvu korisnika a manje o tehničkim stvarima. Dizajneri su mogli da razmišljaju o interaktivnim impresivnim. okruženjima a manje o web-u kao metafori stranice. Pored toga, Flash dozvoljava prikazivanje tipografije i videa identično na raznim platformama, što je uklanjalo dizajnerska ograničenja koja se nalaze na sajtovima baziranim na HTML-u.
Fora sa korišćenjem Fleša u odnosu na search je da pretraživači imaju problema da ulaze u objavljene .swf fajlove i ne mogu efikasno da indeksiraju sadržaj unutar Flash fajlova.

Jedan način je bio da se ubaci manja Flash komponenta u vašu HTML stranicu a da navigacioni linkovi i sadržaj povezan sa njima, budu izvan Flash komponente. Na primer, YouTube koristi SWF video player i to je sajt koji se lako može gledati i pretraživati. On koristi efektne naslove i opise ubačene u HTML delove stranice da bi SWF video bio vidljiviji za pretraživače i da bi ga korisnici lakše pronašli.

Ako želite da naučite više na tu temu, preporučujem veoma dobar intervju sa Justin Everett-Church from Adobe

gde on govori kako učiniti Flash pristupačnim. Takođe postoji još informacija od Adobe-a na Adobe’s Developer Connection: Search Engine Optimization Technology Center.

4. Slovo treba da bude slovo a ne grafička reprezentacija. Pretraživači ne gledaju na grafičke znake na isti način kao na tekst. Oni vide samo jedan povezani alt tag. Ukoliko predstavite elemente teksta kao grafičke znake, rizikujete da će vaš sajt biti slabije rangiran. Umesto toga, koristite sistemske fontove za tekst, što je takođe osnovni princip kod pravljenja čisto HTML sajta..

U oblasti web fontova odmaklo se toliko da ne postoji razlog za dizajnera da prikaže delove teksta kao grafičke. Još uvek možete da počnete sa unošenjem teksta u okviru ilustracije ili u program za crtanje po izboru. Fleksibilnost da se pokuša sa različitim fontovima, pomeranjem teksta i kombinovanjem, radi prikaza usmerenja brenda je od suštinske važnosti. Jednom kada je vaš dizajn završen i kada prelazite na pravljenje sajta, iskoristite vreme da odaberete vaše web fontove i napravite tagove u vašem kodu. Postoje vrlo pristupačni načini da se dobije licenca za web fontove, ukoliko je to ono o čemu razmišljate

5. Oblast dizajna o kojoj se nedovoljno govori, kao deo SEO-a su informacione, arhitekturalne i dizajn konvencije. Sposobnost da korisnici nađu web sajt ne zavisi samo od toga kako je sajt urađen sa tehničke strane, već isto tako i od dobrog iskustva korisnika s tim sajtom. Fokusirajući se na izgradnju sajta i držeći se nekih osnovnih konvencija, imaćete jasno definisan sadržaj i stranice za vaš sajt. Vaši korisnici će naći ono što traže, više će posećivati vaš sajt, ostajati duže na njemu i reći drugima za taj sajt. Na kraju krajeva, to je ono čemu treba da težite.

Konvencije u dizajnu su donekle nalik pravilima koja su, tokom vremena, postala deo vizuelnog, neverbalnog jezika web-a. Konvencije dozvoljavaju dizajneru da reši uobičajene dizajnerske probleme tako da on ili ona mogu da se usredsrede na druge posebne zadatke, oko sadržaja, brendinga i obeležja. Tipična konvencija je, na primer, znak brenda kompanije u gornjem levom uglu stranice , dok je pretraga tipično locirana gore desno. Podvučeni ili plavi tekst ukazuje na link koji je dostupan klikom. Postoje konvencije za stilove dugmadi za JavaScript i stilove linkova. Piter Lanč i Sara Horton su napravili sajt koji se bavi konvencijama u dizajnu i drugim stilskim sugestijama na web-u koje možete videti na Web Style Guide 3rd Addition.

Konačno, moguće je imati dobro dizajniran web sajt koji je vizuelno privlačan, bogat sadržajem i koji će vas osvojiti- a istovremeno je visoko rangiran. Kao dizajneri, mi nikada ne treba da jurimo rangiranje nauštrb korisnosti, pristupačnosti i integriteta brenda. Ukoliko planirate i jedno i drugo, i shvatate da su, kao dobrom dizajneru, SEO i ubedljiv dizajn odgovornost, ovo će vas voditi u kreiranje sajtova koji se lako mogu naći, i uživaćete ugled kod zadovoljnih klijenata.

Primeri dizajniranih sajtova Haircenter Srbija,  Selidbe Beograd

Pogledajte jos o: optimizaciji sajta za mobilne telefone, koriscenju drustvenih mreza za bolju SEO strategiju