YOUTUBE SEO 

SEO EXPERT – VIDEO MARKETING – OPTIMIZACIJA ZA YOUTUBE

 

(SEO YouTube Expert)

YouTube analitika menja YouTube Insight

YouTube analitika će zameniti YouTube Insight, Ted Hamilton, menadžer proizvodnje, saopštio je na YouTube blogu. Šta YouTube analitika nudi što YouTube Insight nema? Prema Hamiltonu, YouTube analitika nudi veći broj mogućnosti:

  • Novi pregled koji ona nudi brzo izbacuje informacije, dok istovremeno omogućava korisnicima jednostavan pristup detaljnijim informacijama.
  • Detaljnije statističke podatke tako da bi korisnici mogli da dobijaju preciznije razumevanje njihovog sadržaja i publike.
  • Postoji mogućnost da se vidi koji su to video sadržaji koji imaju najveći broj pregleda i pretplata.
  • Da se vidi odnos publike prema određenom videu kroz novi izveštaj o zadržavanju publike.

YouTube je takođe ažurirao svoju Creator Playbook, izdajući informacije YouTube analitike u okviru 27 do 33 strane.

Zbogom YouTube Insight

YouTube Insight je realizovan u martu 2008. Besplatna alatka je svima omogućavala da vide detaljne statističke podatke o video sadržajima koji su aplodovani na sajt.
Na primer, YouTube Insight  je omogućavao aplouderimada vide koliko se njihovi video sadržaji gledaju u različitim geografskim regionima, kao i koliko su popularni u odnosu na sve video sadržaje na tom tržištu u određenom vremenskom periodu. Takođe je moguće ući dublje u životni ciklus video sadržaja, kao i u to koliko je vremena prošlo pre nego što je video postao popularan, i kako se menja broj video pregleda kada popularanost dostigne vrhunac. Od tad YouTube je dodao nekoliko novih opcija u Insight.
U aprilu 2008, dodata je Discovery kartica koja pokazuje kako gledaoci nalaze video, da li traženjem na YouTube-u ili Google-u, pretraživanjem u okviru srodnih video sadržaja, dobijanjem linka za video putem mejla ili web sajta, ili gledanjem putem embedovanog plejera van YouTube-a.
U maju 2008 dodata je demografska kartica koja je pokazivala informacije o broju pregeda raščlanjene po starosnim grupama (kao što su godine od 18-24), polu ili kombinaciji i jednog i drugog, da bi Jutuberi mogli bolje da razumeju sastav svoje publike.
U septembru 2008, dodata je kartica Hot Spots koja je prikazivala video zajedno sa grafikonom koji pokazuje uspone i padove u gledanosti u različitim momentima u okviru videa.
U martu 2009, dodata je kartica Community koja je omogućavala Jutuberima da vide koliko puta je neki njihov video deljen, ocenjivan, označen kao favorite ili komentarisan.
Svaka nova karakteristika otvarala je korisnicima YouTube-a nove mogućnosti za razumevanje svoje publike i toga koliko su oni angažovani u vezi njihovog videa. Ako bi smo hteli da saznamo koje starosne dobi je naša publika, koliko su puta naši najgledaniji video sadržaji bili ocenjeni prethodne nedelje, koji je minut klipa publici najinteresantniji, YouTube Insight je mogao dati odgovor na to.

Kratak uvod u Novu YouTube Analitiku

Nakon prijavljivanja, ulogovao sam se na SESConferenceExpo kanal na YouTube-u. Nova karticaAnalytics (Insight) se pojavila na vrhu stranice i pokazivala grafikon za performans, angažovanost, 10 top videa, demografiju i otkrića. Skrolovanjem ka dole mogao sam odmah da vidim jedan stariji video “Video Search Engine Optimization Panel Recap, Greg Markel” koji je bio aplodovan 20 avgusta 2008, je imao mnogo više pregleda u novembru 2011 nego novi video “SES Chicago 2011 Keynote: Mikel Chertudi” koji je bio predstavljen na kanalu.
I bio sam u mogućnosti da vidim da su naše top lokacije SAD, Indija, Kanada, Velika Britanija i Filipini; 68% gledaoca su bili muškarci, 32 % žene, 64% pregleda je došlo s YouTube wach page-a, 20,5% je došlo od embedovanih plejera s drugih sajtova, a 12,1% od strane mobilnih uređaja; a najjači izvori saobraćaja su bili mobilne aplikacije i direktni saobraćaj (40,9 %), pregledi sa YouTube-a (36,8 %), i pregedi izvan YouTube-a (22,2%).

YouTube poklon Marketingu

Ovo pokazuje da postoje na stotine drugih uvida do kojih se može doći udubljivanjem u YouTube analitiku.
Ukratko, YouTube analitika je značajno poboljšanje u odnosu na YouTube Insight. A to je lep poklon za marketinške stručnjake – i to baš za Božić.

Pored YouTube strategije, mozete svakako razmisljati o kanalima kao sto su Vimeo na slican kreativan nacin.

Optimizacija sajta Beograd

 

Total Dizajn Izrada logoa dizajn sajta marketing SEO Srbija069 2022 717

agencija za digital marketing i logo dizajn, kreiranje vizuelnog identiteta

Digital Marketing SEO
SEO YouTube Expert